Bra telefoner

När det kommer till mobiltelefoner så finns det många läger som har extremt starka åsikter och förståelsen för andra lägren är näst intill obefintlig. Det här inlägget kommer med andra ord sannolikt att trampa väldigt många på fötterna och kunna skapa en del ilska. Så innan jag börjar vill jag säga att jag inte menar att förolämpa någons favoritmärke. Allt som skrivs här är mina egna åsikter och det ska tilläggas att jag inte är någon mästare på vad det är för skillnad på olika telefoner. Några saker jag värderar när det kommer till telefoner är priset, användbarheten och friheten hos användarna. Det gör dessvärre att Apples iPhone hamnar ganska långt ned. Deras telefoner är dyra och friheten hos användarna är extremt begränsad. Skulle vi använda olika länder som metaforer för telefonernas frihet i användandet så riskerar iPhone att motsvara Nordkorea. Med det sagt vill jag ändå understryka att iPhone är en bra telefon. Några saker som gör att iPhone är så imponerande är att i stort sett alla komponenter i telefonen är skräddarsydda för just iPhone. I androidtelefoner så är det många komponenter som används av alla olika märken, som till exempel snapdragon-processorn. Att apple har egenutvecklad hårdvara gör att den är optimerad till deras telefoner och att de fungerar väldigt bra ihop. Är man dock ute efter en telefon med större frihet så är det android man behöver vända sig mot. Nu är det här visserligen bara ett namn som användare gett fenomenet men att låsa upp sin iPhone kallas för jailbreak och att göra det samma med sin Android kallas att roota. Bara namnen här symboliserar lite om vad det är jag pratar om. I iPhone menar de alltså att man bryter sig ut ur IOS-fängelset. Man är så begränsad och frihetsberövad att det likställs med att sitta i finkan. Medan i Android så kallar man det helt enkelt bara att Roota. Root är en gammal linux-term som innebär att man har administratörsrättigheter, eller superuser-rättigheter.

När det kommer till Androidtelefoner så finns det en del framstående märken i Sverige. Vi har HTC, Samsung och Sony som de stora jättarna. Det finns även flera andra märken som inte är riktigt lika vanliga men som gör väldigt bra telefoner som LG till exempel.

mi5Ska man rangordna dessa bör HTC hamna först. Deras telefoner är överlag bra. De har en stabil batteritid och deras HTC sense är väldigt bra. Samsung har haft problem med batteritiden på sina toppmodeller vilket så klart sänker betyget något. Däremot vill jag slå ett slag för världens tredje största mobiltillverkare, Xiaomi. Deras telefoner säljs inte i Sverige och man måste importera om man vill ha en sådan. Kvalitetsmässigt ligger dessa i fas med HTC men för ungefär halva priset. Deras senaste telefon Xiaomi MI5 är i stort sett samma telefon som HTC 10 hårdvarumässigt. Deras egna GUI heter MIUI och är ganska likt iOS designmässigt. Telefonen kostar dock runt 3000 kronor vilket är mindre än halva priset från HTC 10 som sannolikt kommer kosta runt 6500-7000 kr när den släpps. Det här gör att Xiaomi hamnar på en förstaplats just för att den, under huven, konkurrerar med de bästa telefonerna i Sverige, men priset konkurrerar med de sämsta telefonerna. Bättre än så blir det inte. Om man inte är förtjust i deras MIUI så är det heller inte speciellt svårt att installera en Custom Rom om man har tid och ork att göra det. Jag har testat MIUI ganska grundligt och tycker att det håller ungefär samma standard som de andra telefonernas GUI så det finns egentligen ingen anledning att byta bort det.