Roliga saker att göra med telefonen

Jag och en kompis gjorde en lite häftig sak för en tid sedan. Eller häftig är väl kanske att vara lite väl generös med begreppet. Kanske bättre att säga att vi gjorde en väldigt nördig grej. Vi hade i alla fall ett par mobiltelefoner till vårt förfogande. Vi installerade en Nintendoemulator på ena telefonen och tog hem ett par gamla nintendospel. Därefter anslöt vi en Playstation 3-handkontroll via bluetooth och provspelade. Så vi spelade alltså nintendospel på en Samsungtelefon med playstationhandkontroll. Vi tyckte att det var lite häftigt.

Det finns mycket mer att göra in sin telefon som är lite mer vardagligt än att spela Nintendo med playstationkontroll. Det finns till exempel smarta lampor som man kan köpa för ett par hundralappar. Byter man ut alla lampor i huset eller lägenheten mot dessa så kan man helt sköta belysningen från telefonen. Dessutom är dessa RGB-lampor så man kan också välja vilken färg ljuset ska ha. Man kan alltså dämpa belysningen till en lite mer mörkröd ton när man vill ha det lite romantiskt, eller en grön ton om man vill matcha vårblommorna och så vidare. Det finns också roliga teman som man kan slå på och kopplar man telefonen till högtalarna så kan man få en riktigt bra stämning. Det finns teman som till exempel fyrverkerier, regnskog, lägereld osv. Då får t.ex. ljudet från fåglar, grodor och insekter i regnskogen samtidigt som lamporna växlar i olika nyanser för att skapa färgschemat från hur det är i en regnskog. Eller fyrverkerier då lamporna blinkar rött och guld i takt med att man hör raketer explodera i högtalarna. Ganska onödigt men lite häftigt är det allt.

Exemplen ovan är typexempel på vad entusiaster och folk som är telefonnördar kan roa sig med men det finns gott om verkligt användbara saker man kan använda telefonen till nuförtiden. En av de kanske viktigaste apparna att ha om man vill använda sin telefon mycket är mobilt BankID. Har man ett fungerande bankID så kan man göra väldigt mycket smarta och användbara saker i telefonen. Man kan till exempel på bara några sekunder skicka pengar till vänner och bekanta. Om man är ute och äter och ska betala så tar en person notan på sitt kort och de andra swishar pengar till den personen som tog notan. Pengarna skickas omedelbart och kostnadsfritt (än så länge). Man kan lämna in sin deklaration via mobilen och man kan betala räkningar och flytta över pengar från sina olika bankkonton. Man kan till och med köpa och sälja aktier direkt i mobilen om man har ett fungerande bankID.